Fantastea

In ons assortiment hebben wij enkele Ayurvedische thee melanges, maar wat is Ayurvedische thee?

Thee speelt een belangrijke rol in de Ayurvedische natuurgeneeskunde.

Ayurvedische thee wordt universeel beschouwd als genezend en reinigend voor lichaam en geest. Ayurvedische thee kan zowel een kalmerende en stimulerende werking hebben als zorgen voor innerlijke balans, rust en evenwicht. Ayurveda is een onderdeel van een holistische, traditionele Indiase filosofie.

 

Ayurveda bestaat uit drie karakteristieken, de zogenoemde “dosha’s”.

De drie karakteristieken zijn Vata – impulsenergie, Pitta – vuurkracht, en Kapha – structuurkracht. Voor de gezondheid en het welzijn van mensen is het van belang dat deze drie dosha’s in evenwicht zijn. Populaire ingrediënten van Ayurvedische Vata thee zijn kaneel, vanille, gember, zoethout, citroengras, anijs en kruidnagel.

De Ayurvedische Vata theemelanges kalmeren en zorgen voor een energieuitwisseling tussen het geest, lichaam en de ziel.

Voor Ayurvedische Pitta thee zijn juist rozenblaadjes, verbena, jeneverbes en zoethout onderdeel van het hoofdbestandsdeel. De Ayurvedische Pitta theemelanges geven nieuwe energie en helpen om blokkades te verwijderen.

Ayurvedische Kapha thee bevat vaak goudsbloem, kurkuma, gember en bijvoet.

Ayurvedische Kapha thee helpt juist het lichaam te ontspannen en het te reinigen van gifstoffen. Ayurvedische thee wordt idealiter in de avond gedronken, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Het doel van de Ayurvedische leer is het bereiken van een interne balans van de drie dosha’s en daarmee het natuurlijke welzijn en functioneren van alle organen. De dosha’s zijn als volgt verdeeld:

 

VATA  is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel en de ademhaling. Vata thee brengt je lichaam tot rust, die vaak te leiden heeft onder stress, overbelasting, en de koude wintermaanden.

PITTA reguleert de stofwisseling, de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Pitta thee  heeft een verkoelende en verzachtende werking. Men adviseert om Pitta thee te drinken met warme dagen en of bij ernstige honger en dorst.

KAPHA zorgt voor een goede vochtbalans en geeft het lichaam kracht en stabiliteit. Kapha thee brengt je lichaam in balans. Deze thee is vooral geschikt voor mensen die last hebben van een trage stofwisseling of obesitas.