Fantastea

Verschillende kruiden

De verschillende soorten thee en hun smaaktonen

Thee, je hebt het in verschillende soorten en maten. Maar wat zijn nou eigenlijk deze verschillen? Ieder heeft wel een voorkeur voor een bepaalde soort, witte,- zwarte of groene thee. 

Alle thee is afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis, maar toch bestaan er wel honderden verschillende soorten theesoorten. Elke theesoort heeft een eigen geur, aroma en smaaktonen. 

Thee is en blijft een natuurproduct, de natuur heeft daarom veel invloed de smaak van de thee. De smaak van de thee heeft alles te maken met het klimaat en andere seizoensgebonden factoren. Daarnaast heeft de cultivatie en verwerking van de thee invloed op de uiteindelijke smaak.

Om het wat gemakkelijker te maken categoriseren wij de thee in witte,- zwarte en groene thee. 

 

Zwarte Thee

De donkere blaadjes van de zwarte thee heeft men te danken aan het fermentatieproces van de bladeren.  Tijdens de fermentatie vindt een oxidatieproces plaats, hierbij krijgen de bestanddelen van de theeblaadjes veel zuurstof. Hierdoor komt er veel smaak vrij en verkleurt de thee en krijgt het uiteindelijk een donkere kleur. Zwarte thee staat bekend om de hoogte van het cafeïne gehalte ten opzichte van de andere thee soorten. 

 

Groene thee

Tot tegenstelling van de zwarte thee wordt de groene thee niet gefermenteerd, maar gestoomd. Door het stomen van de theeblaadjes wordt de oxidatie gedeactiveerd. De blaadjes blijven groen en de thee krijgt een lichte kleur. Daarnaast bevat deze theesoort minder cafeïne dan zwarte thee. 

 

Witte thee

je hebt vast wel eens van witte thee gehoord, toch is deze soort niet erg bekend.  Net zoals bij groene thee worden de blaadjes niet geheel gefermenteerd. Het perfementatieproces wordt namelijk onderbroken. De blaadjes oxideren maar heel kort en worden daarna  gedroogd. Het verschil tussen groene en witte thee zijn de blaadjes die gebruikt worden. Alleen de bovenste blaadjes van de bloemknoppen van de plant worden gebruikt. Ook worden de blaadjes op een andere manier gedroogd, waardoor er een zilverwitte kleur ontstaat. 

 

Maar wat is kruidenthee dan?

Kruiden thee wordt niet gemaakt van theebladeren. Kruidenthee wordt gemaakt van verschillende kruiden, bloemen en specerijen. Wel kan kruidenthee vermengd worden met thee bladeren om een nog sterkere thee smaak te creëren.

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.